Studiefinanciering en slimme bespaartips voor studenten in nederland

Wanneer je begint met studeren, is het aanvragen van studiefinanciering een van de eerste dingen die je moet regelen. Studiefinanciering is een financiële bijdrage van de overheid om je te ondersteunen tijdens je studieperiode. Deze ondersteuning kan bestaan uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. Om studiefinanciering te kunnen aanvragen, moet je ingeschreven staan bij een voltijdse opleiding aan het mbo, hbo of universiteit. Het studiefinanciering aanvragen duo doe je via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiervoor heb je een DigiD nodig met sms-verificatie. Dit klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar als je het stap voor stap aanpakt, valt het reuze mee.

Eenmaal ingelogd op de website van DUO kun je makkelijk je studiefinanciering aanvragen. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten bij de hand hebt, zoals je inschrijvingsbewijs van de opleiding en informatie over je woonsituatie. De aanvraagprocedure is redelijk straightforward en DUO biedt veel informatie en hulp om je door het proces heen te leiden. Het belangrijkste is om op tijd te beginnen met je aanvraag, zodat je zeker weet dat alles op tijd geregeld is en je geen financiering misloopt.

Meer weten over aanvullende beurs

Naast de basisbeurs kun je mogelijk in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Deze beurs is bedoeld voor studenten waarvan de ouders niet genoeg verdienen om hun kinderen financieel te ondersteunen tijdens hun studie. De hoogte van de aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders en of je broers of zussen hebt die ook studeren. Deze beurs hoef je niet terug te betalen, mits je binnen tien jaar na het begin van je studie een diploma behaalt.

Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken of jij recht hebt op deze extra financiële ondersteuning. De aanvullende beurs kan namelijk een groot verschil maken in hoeveel jij aan het einde van de maand overhoudt. Om dit te berekenen, kun je gebruik maken van de rekenhulp op de website van DUO. Hier voer je de inkomensgegevens van je ouders in en krijg je direct te zien hoeveel aanvullende beurs jij kunt ontvangen.

Hoeveel kun je krijgen?

De exacte hoogte van de aanvullende beurs varieert per persoon en situatie. Gemiddeld kan deze beurs oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. Dit extra bedrag kan goed van pas komen voor bijvoorbeeld huur, boodschappen of andere levensonderhoudskosten. Het is belangrijk om alle gegevens nauwkeurig in te vullen bij het aanvragen van deze beurs om er zeker van te zijn dat je krijgt waar je recht op hebt.

Het nut van bijlenen

Naast de basisbeurs en de aanvullende beurs heb je ook de mogelijkheid om bij te lenen. Dit kan handig zijn als je extra financiële ruimte nodig hebt, bijvoorbeeld voor dure studiematerialen of onverwachte kosten. Bijlenen doe je via DUO en het bedrag dat je kunt lenen hangt af van jouw persoonlijke situatie en behoefte.

Het grote voordeel van lenen bij DUO is dat de rente op deze lening erg laag is en dat je pas hoeft terug te betalen nadat je afgestudeerd bent en een bepaald minimuminkomen verdient. Dit maakt het lenen bij DUO aantrekkelijker dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening bij een bank. Het is echter wel verstandig om goed na te denken voordat je geld gaat lenen; lenen kost immers altijd geld.

Bijlenen kan een goede oplossing zijn als aanvulling op de basis- en aanvullende beurs, maar probeer wel eerst andere opties uit te putten zoals werken naast je studie of besparen op uitgaven. Zo houd je de uiteindelijke schuld die je moet terugbetalen zo laag mogelijk en voorkom je financiële problemen in de toekomst.

Slim omgaan met zorgtoeslag

Naast studiefinanciering kun je als student mogelijk ook in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om een deel van de kosten voor jouw zorgverzekering te vergoeden. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van jouw inkomen; hoe lager jouw inkomen, hoe hoger de toeslag.

Het aanvragen van zorgtoeslag doe je via de Belastingdienst en ook hiervoor heb je een DigiD nodig. Zorg ervoor dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt, zoals jouw burgerservicenummer (BSN) en informatie over jouw zorgverzekering. Net zoals bij studiefinanciering is het belangrijk om op tijd tegemoetkoming studenten aanvragen zodat jij geen toeslag misloopt.

Houd er rekening mee dat als jouw inkomen verandert gedurende het jaar, dit invloed kan hebben op jouw zorgtoeslag. Geef dit dus altijd tijdig door aan de Belastingdienst om te voorkomen dat jij later toeslag moet terugbetalen. Slim omgaan met zorgtoeslag betekent ook dat jij jouw uitgaven goed in kaart brengt en zorgt dat jij zo min mogelijk onnodige kosten maakt.

Extra tips om te besparen

Als student heb jij vaak beperkte financiële middelen tot jouw beschikking, daarom is het slim om bewust om te gaan met jouw geld en actief manieren te zoeken om te besparen. Een goede tip is bijvoorbeeld om gebruik te maken van studentenkortingen die veel winkels, musea en andere instellingen aanbieden. Vaak krijg jij met jouw studentenkaart aanzienlijke kortingen die flink kunnen oplopen.

Daarnaast kun jij vaak besparen door tweedehands studieboeken aan te schaffen in plaats van nieuwe boeken te kopen. Er zijn veel websites waar jij tweedehands boeken kunt kopen of ruilen met andere studenten. Dit kan jou al snel tientallen euro’s per boek schelen.

Tot slot, wees voorzichtig met abonnementen en vaste lasten. Denk goed na voordat jij nieuwe abonnementen afsluit en kijk of jij bestaande abonnementen kunt beëindigen of goedkoper kunt maken door over te stappen naar een andere aanbieder. Elke besparing helpt jou weer een stapje dichter bij financiële onafhankelijkheid tijdens jouw studietijd.