Jouw eerste stappen op de woningmarkt

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een eigen woonplek te bemachtigen. Hoewel de huizenprijzen iets aan het zakken zijn, zijn deze nog steeds een stuk hoger dan enkele jaren geleden. Ook de gemiddelde huur is hoger dan ooit tevoren, waarbij Amsterdam zelfs op de derde plek van hoogste gemiddelde huurprijs in Europa staat. Voor een sociale huurwoning moet je jaren wachten, waardoor ook deze optie niet altijd uitkomt. Als je op een gegeven moment dan toch echt het ouderlijk nest wilt verlaten of van je huurwoning naar een koopwoning wilt gaan, kun je een poging wagen op de huizenmarkt. Ondanks de lastige tijden is het niet onmogelijk om je eerste eigen plekje te vinden. Omdat je vaak snel een beslissing moet nemen is een goede voorbereiding erg belangrijk. Daarom lees je in dit blog meer over de stappen die je kunt nemen.

 

Financiën op orde

Een woning kopen is een flinke investering die je niet zomaar doet. Omdat er een hoop geld voor nodig is, zijn er bepaalde eisen gesteld aan je inkomen. Om erachter te komen hoeveel je kunt lenen bij de bank om de woning te kunnen financieren moet je je maximale hypotheek berekenen. Je kunt online een berekening maken of een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Je weet dan ook gelijk wat de maandelijkse lasten zijn. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van de nieuwe woning te financieren. Alle overige, bijkomende kosten moet je zelf financieren. Daarom is het ook belangrijk een berekening te maken van hoeveel eigen geld je nodig hebt. De hypotheekrente is aan het stijgen, waardoor je waarschijnlijk wat minder kunt lenen bij de bank. Je hypotheekrente zet je van tevoren voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor tien jaar.

 

Bestaand of nieuwbouw

Nu je weet wat je maximaal kunt uitgeven aan de woning en je jouw woonwensen op een rijtje hebt gezet, kun je de zoektocht echt beginnen. Hiervoor kun je websites als Funda regelmatig bezoeken of je zoekopdracht bij een aankoopmakelaar neerleggen. Je hebt daarbij ook de keuze uit bestaande bouw of nieuwbouw. Ga je voor bestaande bouw, dan ga je deze natuurlijk bezichtigen. Let bij de bezichtiging goed op de locatie en de buurt, de staat van de woning aan zowel de buitenkant als binnenkant, de aanwezige installaties en apparatuur en duurzaamheidsaspecten. Bij nieuwbouw doorloop je een ander proces, waarbij je begint met het volgen van nieuwbouwprojecten die gerealiseerd gaan worden. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie inwint over de woning voordat je je inschrijft voor de loting. Het fijne aan een nieuwbouwwoning is dat je deze helemaal naar eigen wens kunt inrichten. Dit betekent echter wel dat je veel meer keuzes moet maken dan bij bestaande bouw, en ook meestal wat langer moet wachten om de woning te kunnen betreden. Zo kun je bij nieuwbouw zelf kiezen of je zonnepanelen wilt, wat voor kozijnprofielen hout je wilt en hoe de buitenkant moet worden afgewerkt. Als gevelbekleding kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houtsoort zoals fraké noir, maar ook sierpleister, metaal, kunststof of steenstrips. Voor welke soort kies jij?